Borgvik, en välbevarad historisk bruksmiljö vid Vänern
Borgvik är en av Värmlands mest välbevarade bruksmiljöer – och ett omistligt stopp för kultur, njutning och övernattning längs Unionsleden. På Kungskvarnen bor du mitt i brukets anrika historia, parkerar din cykel utanför rumsdörren – och äter i den 200 år gamla kvarnen.
Kulturhistoria vid Vänerns strand
Borgvik ligger hisnande vackert vid en av Vänerns innersta vikar – och det är en härlig känsla efter en dag på cykelsadeln att nå fram till den kulturminnesmärkta bruksmiljön Du rullar på den slingrande asfaltsvägen förbi det gamla träsliperiet, som i dag är en konsthall. Du skymtar Vänerns vatten med det lilla hamncafét intill bryggan, fortsätter genom en mäktig allé av popplar och ekar förbi rustika stenhus fram till Kungskvarnen och den gamla hyttruinen. Här mitt i den kulturminnesmärkta idyllen kan du vila ut, njuta av god mat – och utforska Borgvik med sin långa och anrika historia. Lantbrukarparet Anki och Niclas Lundsten driver hotellet och restaurangen Kungskvarnen sedan flera år – och bor numera i ett av husen intill.
— Jag älskar atmosfären i Borgvik. Det är väldigt rofyllt och avkopplande för besökare som kommer hit. En av våra gäster från storstan klagade :”Det är för tyst, så jag kan inte sova!”. Det tog vi som en komplimang, skrattar Anki.
Kungskvarnen i Borgvik
Den allra första kvarnen i Borgvik byggdes troligen redan på 1200-talet, där den drevs med vatten från intilliggande Borgviksälven som binder samman Vänern med sjön Värmeln. När Gustav Vasa förstatligade kyrkans alla tillgångar på 1500-talet blev kvarnen i Borgvik en så kallad kungskvarn. Den nuvarande kungskvarnen kom till i början på 1800-talet. Den är byggd delvis i gnistrande sintersten – en slaggprodukt från järnhyttan intill – liksom flera av de andra kulturmärkta husen i Borgvik. I dag är själva kungskvarnen restaurang och med en stor sal för möten och stora sällskap. Övernattning kan ske i generösa hotellrum med dubbelrum/familjerum i byggnaden som en gång var ”futten” – bruksarbetarnas matsal – och senare ett gästgiveri. Av modernare datum är den röda trälängan med 20 rum, som har både sköna singel- och twinrum med sköna sängar och badrum.
— Eftersom varje rum har en egen ingång utifrån med uteplats är det väldigt smidigt för cykelturister, som vill ha lite uppsikt över sin cykel. De kan parkera den precis utanför dörren, tipsar Anki.
Lokal- och närproducerat på menyn
Kungskvarnens restaurang erbjuder mat och fika för allmänheten hela sommarsäsongen. Hotellet är öppet året runt och då serveras mat för övernattande gäster och möten/grupper. Atmosfären på uteserveringen vid fint väder, där du lyssnar på det forsande vattnet och spanar bort mot ruinen av den gamla järnhyttan, är svårslagen. På menyn står populära klassiker som vällagade pajer, räksmörgåsar och goda kötträtter; som oxfilé, viltkött och burgare – med lokal touch. Exempelvis kommer köttet i lammburgarna från gotlandsfåren på familjen Lundstens eget lantbruk och som betar i hagarna i Borgvik. Mer närproducerat än så kan det inte bli!
Med magen välfylld och kroppen utvilad efter en god natts sömn eller eftermiddagsvila strosar du i lugn takt genom Borgvik. Hyttruinen och bruksmuséet berättar historien om järnbruket med anor från 1600-talet, som bidrog med stål till Eiffeltornet i Paris, lades ner för snart 100 år sedan. Du kan även kika in i den gamla smedjan, handelsboden, antikaffären, kajakbutiken och spana ut över Vänern från hamncafét med en glass i handen. För en kultur- och matupplevelse fortsätter du bort till den moderna konsthallen Sliperiet. Det gamla träsliperiet drivs av Oscar Magnusson (son till Värmlandslegenden och sångaren Sven-Erik Magnusson) där konstutställningar kombineras med gastronomi i deras restaurang. Att lilla Borgvik kan ståta med två restauranger sommartid gör att Anki på Kungskvarnen tipsar om en ”barrunda” när varma sommardagen övergår mot lite svalare kväll.
— Du börjar med ett glas vin eller något alkoholfritt hos oss och så promenerar du genom allén bort till Sliperiet för ett glas till – eller tvärtom – innan du kryper till kojs. Det blir en riktigt skön avslutning på en dag i Borgvik!